Grigorije – skica za portret

Reči koje sada bude u meni osećanje lepote su izvorne. Ponikle su u izuzetnom osećaju. Nadahnuće meni svojstveno, dogodilo se u razgovoru sa gospodinom koji svakoga dana hrani jednog garavog psa lutalicu. Njegovo ime je Astor i poznat je u kraju po selekciji na koji auto će zalajati u prolazu. Nekoliko puta je ranjen ali ipak jedan čovek, Grigorije, svaki dan dodje da mu pregleda šape i kaže nešto nežno. Jedino deca komšijska smeju u svakom trenutku da ga pomaze a da se kuca ne prene iz sna i ljutito zalaje. Astor je legenda, naučio je da sam odlazi na rubne delove naselja i bilo kuda kada mu se prohte.

Svaku aktivnost svog gospodara Astor ipak nadgleda. Tako je bilo i kada su po zidovima zgrada u mom sokaku osvanuli novi grafiti. On, gospodin Grigorije, uz svesrdnu podršku Astora, viđeni su pored zgrada kako, svako u svom maniru, brišu mnogobrojne natpise osvanule tokom noći. Manifestacija. Despotizam. Egocentrizam. Grigorije velikom četkom i bojom prekriva nečiji izliv mentalne satisfakcije. Astor posmatra.

„Imam i ja na zidu zgrade i ulazu nekoliko namolovanih“, usudila sam se da kažem jednom prolazeći pored obojice.

„Pa doći ću i do vas,“ reče Grigorije.

„Platiću vam.“

„A ne, vama ne bih naplatio.“

„Zašto?” Zabezeknuto odgovorih.

„Pa zato što vi mladi pokrećete svet,“ Grigorije će.

“Oh”. Zbunih se.

Nedavno, sreli smo se ponovo. Astor se uselio kod Grigorija zbog zimoće. A leti, kada grad postaje uzavreo, jedna kućica u predgrađu i njihove idilične večeri prijateljstva, zabašuruju na tren suvišna pitanja. I omorinu.

Grigorije je nevoljno je uzeo iz moje ruke poklon za Astora, svog prijatelja i sagovornika. Dugo se zahvaljivao. Prilikom sledećeg susreta rekao je da je zadovoljan što mi je prilikom jedne šetnje slučajno dodirnuo rame. Grigorije je i na taj način, manirom jednog gospodina, taktilno sa merom i neverovatnim blaženstvom, hteo da mi saopšti nešto. Kasnije, nadmetali smo se u skromnosti.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s