Golubica

Tog praskozorja Eufrat je poprimio indigo boju. Dugo očekivana kiša orosila je kapke snovide devojke. Njen duh slobodno je rastakao meandre misli. Spavala je sa desnom rukom iznad obrva kao da tako čuva bujice želja da ne isteknu. A one su nadolazile kao mleko u mlazu. Nekada jače a nekada slabije. Nikada u nizu kako bi se mogle obujmiti rukama.

Okovi su spali onda kada je prestala da razmišlja o njima. Gospodar joj je podario slobodu. Nije više bila robinja.

Krišom, još kao mala, odlazila je u veliki vrt i tamo stapala se sa tišinom. Od majke je naučila tajne o biljkama. Sakupljala ih je u krajeve tunike i brižljivo ostavljala na skrovito mesto. Tajne mirisa, otkrila je sama, osluškujući razgovore sveštenica i posmatrajući amajlije u njihovim prstima. Rađale su se lako. Znanje i veština, kao zrnca svemirske prašine, učinili su je moćnom ali ne i pohotnom. Zagledana u dubine tajni prirode, stasavala je. Sloboda i moć bili su nemi pratioci lepote. Blagi uvojci i jasan pogled govorili su ponajviše o pečatu zvezda, koje su je iznedrile. Lakonog korak, sa osmehom, poput njihanja talasa.

Hodnici sećanja, prestali su da se ukrštaju. Sa sobom je ponela nekoliko papirusa. Znala je da vrede, jer pronašla ih je u Semiramidinim vrtovima. Jedan trgovac, je ispustio bisage i zaspao, a golubica se iznenada pojavila noseći zrnevlje i smotuljak. Uzela je poklon i nastavila da trči. Njen gospodar, naučio ju je da čita i piše. Nikada mu nije pokazala svitke. Verovala je da imaju neko posebno značenje, ali nije razumevala suštinu.

Sa papirusima u ruci, miomirisna, zakucala je na kapije velike biblioteke. Odmah je bila primljena. Postala je pisarka i zaštitnica tajni velike biblioteke. Otkrovenja u sustizala jedno drugo.
Znanje je moć. Onaj ko zna taj ćuti. Sva snovidjenja dešavala su se još u detinjstvu. Sada su brušena snagom dijamanta.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s