Trio fantastikus

 

Hej, hej volim Novi Sad  kada se penjem pešice na Đavu, da se ošinemo malo pogledima  umetnici, što povazdan kroz rešetke ateljea snatre, i ja kojoj dopuštaju da otškrine vrata njihovog kosmosa, ateljea.

Obično dolazim nenajavljeno, osmotrim sa Aeropaga kako pulsira reka ljudi, u smiraj dana nezaobilazni su crveni zalasci sunca, pa i ljubičasti katkad sa zlatnim odbljescima.

Jednom tako Žika mi ispričao da je velikog galeba u dnu prostorije naslikao povodom davne izložbe u Parizu. Drhtavom rukom mi je pokazao pismo koje čuva među knjigama: izvinjenje Ričarda Baha što nije stigao da dodje na otvaranje izložbe. “Ta jel?” Pomislim nešto, a Žika od onomad, mi kazivaše da je tu u tvrđavi njegov otac robijao svojevremeno. I da eto on i pored svega, jedino ovde može da stvara. Posle mi reče da je jednom, kod njega boravio Ivo Andrić, a on ga vodio u Kovilj “Na kraj sveta”, i još mu rekao tokom tih nekoliko dana da mu nije najbolje delo “Na drini Ćuprija” već “Travnička hronika”.

“I šta reče Andrić?”, gurkam ga da mi kaže, a on će uz mig. “ Pa ništa. Došao je i sledeće godine da ga vodim u Kovilj.” Eto, takvi su to ljudi tamo s one strane okoline.”
Uvek zaboravim koliko Žika ima godina, izmedju 8o. i nešto, a ćerkica mu tek stasava u ranom mladenačkom dobu i ima četiri imena i dva prezimena, jer i to je baš novosadski kapric.
Eto, da ne pričam da je ova legenda bio na proputovanju u Južnoj Americi, pa ostao duže, a sa Tajlanda se takođe jedva vratio pre mlogo godina, i od tada nigde ne ide, samo na Đavu, jer tamo najvolije.

A što slika, to je poseban doživljaj, platna šapuću priču za sebe, to je najčešće ravnica nepregledna, eh. Sa pokojim tragom od birtaša i raskalašnosti negdašnje, u tim pejzažima sa velikim suncem i plavetnilima iznad oranica. I rekom, srebrnom, što daje veselost, onu jogunastu. Bećarsku sasvim.

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s