Mediokritet

U našem su okruženju. Najčešće samo prvo slušaju o čemu se govori i pokušavaju da se uključuju u razgovor. Njihove reči su nespretne, sa značajnim pauzama između misli i pozom sličnom sagovornikovoj. Nedugo zatim kupiće isti parfem u prodavnici. Ako mu ne stavite do znanja, da je mediokritet, pitaće vas i gde kupujete cipele i donji veš. Koji restoran ima dobra jela je njegovo sledeće saznanje. Zvaće majku redovno da je pita da li je užinala. A dok ste u najvećem poslu, u istoj redakciji, tražiće telefon, na koji pikirate da obavite službeni razgovor, kako bi majku ponovo pitao, ali ovoga puta da li je pojela batak. Sos od mirođije pomenuće tek uzgredno, istovremeno posmatrajući kako taj razgovor, utiče na vas dok pišete, recimo osvrt na neku premijeru. Pozorišnu, na primer. Šta je Sandokan hteo da kaže svojim mjuziklom u Srpskom narodnom pozorištu nedoumica je dok ne smisli novi izgovor da virne u monitor.

Neće mediokriteta zanimati to što ste sa koleginicom sedeli na pola stolice u teatru onomad, i boli vas dupe. Jer, taj mediokritet je vaše karte dao šefu iznad sebe da bi mu se uvukao, naravno. Zbog toga te karte nećete ni spominjati. Pokušaćete da se koncentrišete, jer mediokritet ne zna da piše, a telefonira dok vi radite i kada nema nikoga sa druge strane žice. Svoju brigu za mamu formulisaće otkrićem da svako jutro ustaje u cik zore i odlazi da joj skuva ručak. O tome će pokušati da vam priča kada baš odlučite da imate baš dva minuta vremena, onog slobodnog. Ako stavite do znanja da vas ni to ne interesuje, on će naći način da to saopšti baš osobi koja vam je donela neke papire da potpišete. Poenta ove priče je, kao mediokritet, radi puno, a posao mu dođe kao odmor između velikih obaveza, koje, eto podjarmljuju njegov siroti ego.

Kada već uznapreduje dovoljno na poslu, mediokritet će dolaziti svaki dan sa istom frizurom, koju će dugo pripremati pred ogledalom. Bezizražajnost u ženskom obličju, pokušavaće da nadomesti nafarbano plavom kosom, sa ukosnicama koje drže punđu, savijenu uvek na isti način. Suknja malo iznad kolena, zadovoljiće vašu želju da ne razmišljate o seksipilnosti, a žaketić od tvida odagnaće sve nedoumice o rasprodaji.

Plavi kostim, sa fircom na reveru, a tegetski je samo za svečane prilike. Ako se ispostavi da ga ne nosi već neko vreme, to je samo zato ima svoj stil, a ne zato što ne može više da uđe u njega. Mediokritet vodi računa o svom stajlingu. Mediokritet drži do toga kada će nekome reći da baš danas dobro izgleda. Mediokritet će to naravno, saopštiti zvonkim glasom i napućenim usnama samo onome iznad njega, mediokriteta. Namreškaće obrve i kada sluša nešto što mu baš i nije bitno, ali ostaviće utisak kao da vas potpuno razume, dok će drugom rukom češkati olovku.

Uskoro, mediokritet otkriće i čari kompjutera. Njegovoj sreći neće biti kraja. Neće se skidati sa njega, iako baš vi treba da pošaljete neki službeni mail. U svom zanosu, zaboraviće da ste ga baš vi naučili kako da se služi tom spravom, dok je on tabačio ručno sa nekih programskih knjižica pripremljenih za pres. Kreativnije pisanje uz pomoć kompjutera, neće međutim uticati mnogo na kvalitet napisanog, tačnije prepisanog.

A zna se i zašto. Pretraživači prepuni raznih, korisnih informacija, biće novi izvor satisfakcije, a kopi pejst vrhunsko nadahnuće. Lezi lebe da te jedem. Nije da mediokritet ne želi da piše. On ne zna. Nije njegovo da zna. Već da se vlada. Primerno. Primereno. Nema tu velike razlike za medikretosa. U žaru svoje ambicije, neće primetiti da je “samo taki” sa onim iznad njega, po vokaciji tačno mediokrtitetom. Neće ga ispraviti u narečenom razgovoru.

Zvučnici rade povazdan. Ide muzika, kao nova dimenzija, koja pomaže da se zaokruži misao.

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s