Amfiteatar

 

Moguće je surfovati kroz vekove. Zatreba li nam zaklon od sadašnjosti, prošlost se sama ponudi.

Oh, da večeras je vreme za pozorište i svu onu, berićetnu količinu energije koja se dešava na sceni i oko nje. Na intuitivnom nivou, dok struji najčešće je fluidna a ponekad i impulsivna. Kada se maske skinu, ostaju ogoljeni svi akteri. Kako oni na sceni, tako i publika zajapurena od doživljaja. Istina je u pitanju, kažu vrhunski stvaraoci stremeći ka ponavljaju jedinstvenosti trenutka odlaskom na reprizu. Ali avaj, nikada se ne može ponoviti istovetno jedna sekvenca, jer mi nismo isti a ni izvodjači. Reč je o penjanju lestvicama svakako kreativne energije, jer biće koje hrli ka novim tokovima saznanja vidi svet drugačije. I to ne znači da interakcija mora da bude primarni cilj.

Hod kroz vreme i prostor je  mogućnost sagledavanja tajni kojima ponekad sebe opasujemo.
Trenutak kada skinemo bilo koju koprenu je svojevrsna katarza, čak i njen dašak u nagoveštaju, čini da omirišemo svojevrsno nadahnuće. Da osetimo da je moguće otisnuti se još dalje, jer bacili smo veo obmane pod noge. I udahnuli duboko ka novom cilju.

Ponekad je potreban intenzivniji duhovni podsticaj kako bi svi uticaji kojima smo izloženi dobili epitet uspešnosti. To je već područje više umetnosti. Majstor koji treba da nacrta nečije obrise lica odgonetnuo je niz tajni, jer osim kao likovni izazov, portret je i trag o jednom vremenu i duhovnoj klimi koja ga čini. Ponekad, poput ogledala, svedok je toka misli, stanja duha, stvaralačke energije i metafizičkog trenutka, kako za onoga ko je na njemu, tako i za posmatrača. Oglednemo li se i u nekim portretima, videćemo prebiranja po sećanjima neznanaca, ali i ovekovečen karakter dragih prijatelja a tu je i emocionalna nota jednih i drugih. Ekspresivno, usaglašenim nijansiranjima dramatičnosti trenutaka i linijama koje ga po potrebi uzburkavaju i stišavaju, umetnik istražuje unutrašnji svet lica; njihov pojavni identitet i senzibitet. Istraživanje karakternih znamenja uz doslednu nadgradnju likovne forme, čini umetnost nesputanom.

Preispitujući sebe, oslušnuti jednostavnost. Prirodno. Mnogi koji su dosegnuli ovaj uvid osećaju skladnost i u ritmičnom ponavljanju dana. Ozareni su. I to im je dovoljno.

Kao bivstvo u nekoliko paralelnih nivoa svesti i postojanju čoveka oduvek, pogled u milione godina, oblikuje i bezvremenost kao doživljaj. Ejh. Mirisi u blaženom ritmu draže telo. Brežuljci krasa na obodima, liče na prostran amfiteatar.

Oouuu, Epidaurus i komedija od Aristofana. Kako bih mogla da zaboravim jedno od najuzbudljivijih putovanja? Pa nikako. Dve karte za predstavu, čuvane u jednoj pregradi začudo, nemaju patinu, još su bele. Akustika antike, glumci u kostimima i maskama. Jedna od prvih predstava tokom studentske bezbrižnosti je možda najvrednije iskustvo. Predstava je naravno korespondirala i sa tada aktuelnim trenutkom u Grčkoj. Dlanovi igraju, pokreću se sami. Pljesak publike na pozornici pod otvorenim nebom kao izraz odobravanja i radovanje dašku vetra što je postao deo predstave. Postojanost i prirodna zvučna zavesa čine teatar savršenim. Dosežu trenutke smisla.

Kao da je celokupno putovanje bilo usmereno baš na ovu impresiju, jer nikakav drugi prizor nije imao toliku snagu, osim možda svraćanja u hotel Rusos, gde su u pansionu boravili penzionisani profesori. Nove, privremene stanovnike svog mesta, na ogromnoj terasi sa prostranim hladom, pozdravili bi pre nego što bi seli za svoj sto, klimnuvši glavom i rukujući se sa dvoje čupavaca. Posebnu živost u njihovim srdačnim pozdravima davala je blagost izraza lica podsećajući na arhajske Grke. Ali jedino su se mogli tu sresti, u tom pansionu, malenom ostrvu za samotnike, čiji vlasnik nam je pokazao svoj hotel videći nas na ulici kako uzaludno kružimo oko hlada čempresa njegove terase u potrazi za predahom. Mi smo imali kacige, kao i on i to je ono što nas je inspirisalo da se upoznamo u malenoj ulici, ispred njegovog, istoimenog hotela.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s