Čulnost snoviđenja

Ostavljali su za sobom mirise tragova.  A mi smo se mimoišli na mostu koji je nadvisivao kasabu u čijim temeljima su tokom minulih vekova zapisane mnoge ljudske sudbine. Odmahivali smo stanovnicima hotela koji su nekada tu živeli. Ćutke smo promatrali njihove senke kako se pomaljaju na bregovima preko kojih smo krenuli našim domovima. Sneg je padao sve jače. Ispred nas išla su naša reportažna kola, a mi cvokotajući u dva kombija. Noć je došla vrlo brzo čineći opustele predele još nadrealnijim. Svaki uspon bio je pobeda čoveka nad mašinom koja drhtala. Nazad nismo mogli. Do prve benzinske pumpe trebalo je preleteti na krilima mašte. Planina je nemo posmatrala naš ulazak u njeno bilo. I bila neumoljiva da pokaže svoje lepote i moć.

Nama, koji smo mislili da mozemo da gospodarimo njenom snagom, bilo je nezamislivo da prolazimo grotlom nadvijenih senki. Zvuk brisača za sneg remetio je tišinu stoletnih stabala. Nama niko u susret. Trebalo je preći jedan prevoj. Pevali smo izmedju bregova. Ali, tišina snega bila je jača. Odgađali smo susret sa prevojem jer je postojala mogućnost da ga reportažna kola ne mogu preći. U delićima sekundi hteli smo da predamo planini veliki studio. Da ih gurnemo i prođemo, ta reportažna. Benzin je ponestajao, cigarete, hrana i malo loze su bili na izmaku.

“Dajc kamion sa sajlom svakako bi nas spasao”, govorio je vozač Mlađa između gutljaja. Bila sam na mestu suvozača po njegovoj želji. “Hajde ti mi pevaj a ostali neka ćute”, opominjao me je kada bi video da posustajem. Jedno te isto. Crnke i garavuše.

Pešice nismo mogli. Nismo videli nikakva sela. Planina ih je sakrila od nas.”Vidi srna”, tešio me Mlađa. Nije je ni bilo, to je on samo maštao o lepoti. Životinje su se povukle u dubinu šuma, svi su negde daleko, govorila sam u polusnu. “Ma nisi im videla oči kako svetle pokraj puta”, odgovarao mi je dok je gledao u retrovizoru naš drugi kombi.

“Nema ih, uzeli su nam svu opremu za čišćenje snega, zimske gume i benzin, prozborio je tiho da ne čuju ostali. Jebaću ih. Daj onu lozu. Dodaj cigaretu. Samo da naiđe kamion sa sajlom.” Planina i mi. Begunci sa ratišta. Stali smo, reportažna i mi. Trajalo je. Tišina. Pahuljice na nosu i kosi. Cipele mokre. Stali smo bez reči. Bez upozorenja. Odjednom.

Mene je sa prstenom čekao dečko u mom gradu. Svetlo. Far.Dajc. Svetlo. Izlazi neko u vojničkom šinjelu i pada pored kamiona sa flašom u ruci. Sedim pored Mlađe. Ne mrdam. Ne dišem. Drhtim. Sajla. Ulazi on sa flašom i nudi. Otpismo. Mlađa gleda ispred. Gledam u njega, pa ispred. Ruka iz šinjela ulazi u moju jaknu. Ćutim. Jedan pogrešan trzaj ili reč zaustavila bi sve. Hladna ruka iz šinjela uvlačila se ispod moje majice. Sleđeno, gledala sam  ispred. Drugi u šinjelu iz dajca posmatrao je sve očima vidre. Ne trepćem.

“Hajde, prošli smo najviši prevoj, čuješ li moj glas, ja sam Mlađa. Rekao sam mu da mu ne damo devojku. On je fiju, fiju. Došao je onaj šofer da ga ubaci kamion. Opet je pao. Svezao ga je manilom da može da vozi. Dobili smo i gorivo. Dobra im je rakija. Ostavili su nam ako zatreba. Hajde probudi se. Hajde živi smo. Hajde. Hej, lepotice. Hajde, digni se. Hajde. Ima i vode za tebe. I čokolada. I štek cigareta. Hajde, da mogu da vozim. Hajde pevaj. Hajde. Prvi sneg. Pevaj, molim te. Prebio sam ga. Nisi videla. Samo si malo zaspala. Nije to ništa.Vidi kako je lepa planina. Pevali smo joj najlepšu pesmu. Hajde pomeri trepavice. Tu su i reportažna. Nosiću te u rukama kroz planinu ako treba samo se probudi odmah iz nesvesti. Sneg stvara halucinacije. Buncaš. Hajde.”

Mojoj deci isprali su sećanja, govorila sam snežnoj šumi.

U polusnu, preko prevoja, pozdravila sam naše nevidljive pomagače i glasnike.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s